Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ma sztárja - A holnap legendája

 A ma sztárja - A holnap legendája

 

Majdnem három év képernyőtől való távollét után, Meryl Streep két új filmmel tért vissza, amelyek végül 2003 legsikeresebb és legelismertebb filmjei lettek. Először Spike Jonze "Adaptáció" c. filmjében szerepelt. Eredetileg Jonze és a forgatókönyvírója Charlie Kaufman filmre próbálták vinni Susan Orlean bestseller könyvét, "Az orchideatolvaj"-t, de ez megváltozott és a film Kaufman próbálkozásaira fókuszál. Nicolas Cage-t nem csak, mint a forgatókönyvíró Charlieként láthatjuk, hanem mint a (fikcionális) ikertestvére, Donald. Meryl Streep csatlakozott a projekthez, mint Orlean, a sikeres író, de boldogtalan feleség, aki lassan beleszeret könyve főszereplőjébe, az orchideatolvaj John Laroche-ba, aki a virágok megszállottja és Florida mocsaraiból csempészi ki őket. Ahogy a két testvér elkezd nyomozni Orlean iránt, felfedezik a férfi iránti vonzalmát - és hogy nem veti meg a drogokat sem a szexet. Itt kezdődik a történet. Az "Adaptáció" nem egy hétköznapi film, és távol áll a tipikus hollywoodi Meryl Streep filmektől, és pont ez az amiért Meryl-t dícsérték a kritikusok. Az első elismerés 2002 végén jött, amikor Meryl a Legjobb Női Mellékszerepelő kategóriában kapott jelölést. De nem ez volt az egyetlen Golden Globe jelölés, amit aznap kapott.

adaptation-4.jpg

Michael Cunnninham világszerte elismert remekművet alkotott azzal, hogy megalkotta "Az órák"-at, mely három különböző nő életét meséli el egyetlen napba sűrítve. A dráma összeszövi a magányos feleség, az 50-es években élő Laura Brown történetét, akit teljesen megindít Virginia Woolf "Mrs. Dalloway" regénye. Viginina Woolf része még 1923-ban játszódik, nem csak könyve első sorával küszködik, hanem saját életével is, mivel pár évvel korábban öngyilkosságot próbált meg elkövetni. A harmadik nő a jelenben élő Clarissa Vaughan, egy new york-i kiadótulajdonos, aki látszólag azt az életet éli amit Woolf megírt a könyvében - és ami Laure Brown azon döntéséhez vezet, ami nem csak az életét változtatja meg, hanem mindenki más érzelmei állapotát is. A filmet Stephen Daldry rendezte, aki az 1999-es " “Billy Elliot” c. világot megindító drámája óta híres. Daldry olyan színész csoporttal volt megáldva, amiről minden rendező - és közönség - csak álmodni tud. Meryl Streep-pel mint Clarissa, Julianne Moore-ral, mint Laura, és Nicole Kidman-nel mind Virginia, a filmnek meg volt az ereje a három csodált és elismert színésznővel. A filmet az amerikai mozikban 2002 decemberében mutatták be. Mindössze két nappal a bemutatás után, “Az órák” hét Golden Globe Díj jelölést kapott, köztük a Legjobb Film, Legjobb Színésznő (Nicole Kidman), Legjobb rendező kategóriákban és – az említett “Adapatáció” jelölés mellett – egy második elismerés jött Meryl alakításáért, ezúttal a Legjobb Színésznő kategóriában. Két olyan filmmel, amit a kritikusok is elismertek, és két jelöléssel a szerepekért, Meryl Streep nem is tudott volna jobban "visszatérni". De visszatérve a Golden Globe díjakhoz, amikor végre 2003 januárjában átadták őket, Meryl Streep volt az este első győztese az "Adaptáció"-ért (a legutóbbi Golden Globe Díját 20 évvel ezelőtt, 1983-ban adták át neki a "Sophie Választása" c. filmben nyújtott alakításáért). Láthatóan meglepődve a győzelmén, bocsánatot kért Susan Orlean-től a film második feléért. "Az órák" nem csak egy Legjobb Színésznő díjat hozott Nicole Kidman-nek, de az év Legjobb Drámája lett. Akadémiák a világ minden részéről rajongtak a színésznők alakításáért, mindhármukat kitűntették a Berlini Film Fesztiválon a Legjobb Színésznőnek járó díjukkal, később Meryl-t egy César Díjjal jutalmazták Franciaországban, és megkapta a Ordre des Arts et des Lettres parancsnoki fokozatát a Francia kormánytól. "Az órák" kilenc Oscar jelölést kapott 2003 márciusában (Nicole Kidman elnyerte a díjat), Meryl pedig egy Legjobb Női Mellékszereplő jelölést kapott az "Adaptáció"-ért, összesen a 13. jelölése volt ez, amivel felülmúlta Katharine Hepburn 12-es rekordját, és ezzel ő lett a legtöbbet Oscar-Díjra jelölt színész a filmkészítés történetében. Ezzel a ténnyel tragikus volt, hogy Catherine Zeta-Jones nyerte végül a szobrot.

  119045_galeria_az_orak_13.jpg

Az elismerések, amiket az "Az órák"-ban és az "Adaptáció"-ban nyújtott alakításáért kapott, bizonyították, hogy Meryl túltette magát a 90-es elején kapott gyenge szerepeken. Voltaképpen megint győzedelmeskedett egy olyan emberrel való együttműködésben, aki hosszú idő óta az egyik legjobb szerepet ajánlotta fel neki. Mike Nichols felajánlott neki nem egy, hanem rögtön négy szerepet az "Angyalok Amerikában" c. mini-sorozatban, amely eredetileg a Broadway-en debütált 1993-ban, és amit az óta is az egyik legerőteljesebb darabként emlegetnek, amit valaha írtak. Olyan színészek mellet, mint Al Pacino (akivel Meryl már régóta szeretett volna együtt játszani), Emma Thompson, Jeffrey Whright, Mary-Louise Parker és Justin Kirk, Streep játszotta Hannah Pitt szerepét, egy mormon anyáét, aki New York-ba utazik, hogy meglátogassa fiát, akiről aztán felfedezi, hogy meleg... Valamint láthatjuk még a kivégzett Ethel Rosenberg szerepében, aki egy angyal segédje és felismerhetetlenül Chemelwitz Rabbi szerepében (amiről azt állítja, hogy megdöbbentően könnyű egy férfit játszani). Az "Angyalok Amerikában"-t 2003 novemberében mutatta be az HBO, és az év legnézettebb televíziós programja lett, és a 2004-es Golden Globe Díjátadón is tarolt. Minden kategóriában nyert - köztük volt a Legjobb Színésznőnek járó díj is amit Meryl kapott. A későbbiekben megkapta karrierje első Színészek Céhe díját, majd egy Emmy-Díjjal is elismerték, ez volt az első Emmy-Díja 1979 óta, amikor a "Holokauszt" c. mini-sorozatért díjazták. A felhajtás és az elismerések bizonyították, hogy vége a "hosszú téli pihenőnek", ahogy azt a 2003-as Golden Globe Díjátadón mondta. Még egy díjat kapott Streep az Amerikai Filmintézettől, akiktől Életműdíjat kapott 2004 júniusában.

 10736_-_375.jpg

Meryl folytatta a minőségi munkát a képernyőn "A Mandzsúriai jelölt" Jonathan Demme féle remakejében. Az eredeti John Frankenheimer vietnámi thriller alapján a film két Öbölháborús katonáról szól, és Meryl Streep-ről mint az erőteljes szenátor Eleanor Prentiss Shaw, akit az eredetiben Angela Lansbury alakított (1962-ben Oscar-Díjra jelölték). "A Mandzsúriai jelölt" nem tekinthető egy remakeként, hanem inkább egy frissítés, hogy milyen korrupt és irányító lehet a politika - és lehetnek a politikusok -. Meryl nem akarta látni az eredeti filmet a forgatás előtt, hogy így biztos ne merítsen ihletet és ne hasson rá bármi amit Angela Lansbury tett a szerepében. Az alakítása, egy rideg szenátor hátborzongató megformálása, végül egy Golden Globe jelölést és egy BAFTA-Díjat hozott 2004-ben. A másik 2004-es filmje a "Lemony Snicket: A balszerencse áradásának története" a szeretett gyermek-könyvsorozat alapján készült, Jim Carrey-vel a főszerepben. És 2005-ben Meryl újra együtt dolgozott az író Charlie Kaufman-nal, aki a Coen testvérekkel együtt dolgozott két eredeti hangjáték, a "Sawbones" és a "Hope Leaves the Theatre" élő felolvasásán. A Kaufman és a Coen testvérek “Theater of the New Ear” összefoglaló címet viselő darabja 2005 áprilisában debütált a Szent Anna raktárban.

 a-mandzsuriai-jelolt.jpg

Tovább öregbítették hírnevét, mivel 2006 nyarán Meryl volt az a színésznő, akiről a legtöbbet beszéltek. Ahogy a New York Magazine írta: "Ki gondolta volna, hogy idén ősszel a legszexibb, legelfoglaltabb, legelegánsabb nő Hollywoodban egy 57 éves 4 gyerekes anya lesz?" Az ok a soha nem tapasztalt nyilvános érdeklődésre? A közös munka Amerika egyik legjobb rendezőjével, a főszerep a nyár sikerfilmjében, és a Shakespeare in the Park – ami ezúttal “Brecht in the Park”.

 

Meryl csatlakozott Robert Altman rendező legújabb filmjéhez, amely fikcionálisan Amerika legkedveltebb rádió műsorának, az " “A Prairie Home Companion”-nak a színfalai mögé tekint, az 'Utolsó adás' alatt. A szerepe, a country énekes Yolanda Johnson, a Johnson nővérek fele (a másik félt Lily Tomlin alakította), újabb esélyt adott Meryl-nek hogy megmutassa az embereknek hihetetlen énekesi tehetségét. Míg az "Utolsó adás" 2006 júniusában került az amerikai mozikba, Meryl második projektje már az előkészületeknél tartott, és már a premier előtt is nagy volt a felhajtás körülötte - valószínűleg azért mert "A főnököm egy boszorkány" regényen alapul. "A főnököm egy boszorkány" c. könyvet Lauren Weisberger írta, és azonnali bestseller lett. Meryl játszotta Miranda Priestly-t a “főnököt a pokolból” és a – fikcionális – Runway magazin főszerkesztőjét. Bár a film ugyanazon a napon került a mozikba, mint az új Superman, "Az Ördög pradát visel" hamar elérte 100 millió dolláros bevételt egyedül Amerikában, ezzel Meryl legsikeresebb filmje lett a 10 évvel ezelőtti "A szív hídjai" óta. A harmadik felvonás hogy Amerika legnépszerűbb színésznője legyen egy részvétel volt a Public Theater: Shakespeare in the Park Fesztiválján. Meryl Streep híresség ereje ezreket csábított a Central Park közepére, hogy lássák, ahogy megformálja "Kurázsi Mama és Gyermekei" küzdelmeit. Egy tisztelgés volt Streep jó színészi hírneve előtt, hogy az emberek este letáboroztak a színháznál, hogy ingyenjegyeket kapjanak a Public Theater komoly, energetikus produkciójára, amely 2006 augusztusában debütált a Delacorte Színház szabadtéri részén. Míg a közönségben néhányaknak küzdeniük kellet a darab 3 és fél órás hosszával, a kritikusok dicsérték Meryl színpadi munkáját. A kemény munka kifizetődött, Meryl-nek kulcsa volt a 2007-es díjszezon ajtajához "Az Ördög pradát visel" miatt. Megnyerte pályafutás 6. Golden Globe díját januárban, és jelöléseket kapott Színészek Céhe Díjra, BAFTA Díjra, és megkapta 14. Oscar-Díj jelölését (2007-ben az összes Legjobb Színésznőnek járó Díjat végül Helen Mirren kapta "A Királynő"-ben nyújtott alakításáért). Még mindig, 57 évesen, Meryl vezetett a játékban - és nem volt jele pihenésnek.

 

119417-aleni.jpg

 

Már két filmje elkészült, és várt bemutatásra, és hamarosan az év legjobban várt filmjei közé kerültek. Egy sikeres év után, Meryl hibázott a jegypénztáraknál. Az első film a sorban a Chen Shi-zheng által rendezett "Sötét Anyag" volt. A thriller egy fiatal kínai egyetemistáról szól, aki ösztöndíjat nyer hogy az USA-ban tanulhasson, de a büszkesége nem edzett a harcra hogy megértse a társadalmi és politikai dinamikáját az amerikai egyetemi életnek, és később, miután kiadott egy cikket a "Sötét Anyag" elméletéről, professzora leküzdhetetlen akadályokat vág hozzá. A fiatal diáknak a bosszú az egyetlen út. A film 2007 januárjában debütált a Sundance Film Fesztiválon, és összeségében pozitív kritikákat kapott - de pont amikor forgalmazót keresett a film, a történet beárnyékolta hogy egy ázsiai diák véres lövöldözésbe kezdett a virginiai egyetemen (33 ember halt meg). A filmet végül majdnem egy évvel később, 2008 tavaszán mutatták be a mozik. 2007 júniusában mutatták be az "Este" c. filmet, amely erősen hasonlított "Az órák"-ra. A haldokoló nő története, aki visszaemlékezik múltbéli döntéseire két lánya jelenlétében Susan Minot bestseller könyvén alapul. Vanessa Redgrave lánya, Natasha Richardson mellet látható (aki a filmben is a lányát játssza) és Meryl Streep lánya is feltűnik első nagy szerepében, mint anyja fiatalabb változata. 2007 végén a stúdiók elárasztották a mozikat politikai drámákkal és thrillerekkel, ambiciózus és ellentmondásos történetek egész sorával, épp időben hogy elindítsák az Államokban a 2008-as választási évet. Meryl két nagyon várt filmben is szerepelt, amelyek kritikus szemmel fókuszálnak az vitatott amerikai adminisztrációra - a rendkívüli kiadatásokra és az afganisztáni háborúra. Először, a "Kiadatásban" láthatjuk Meryl-t mint CIA kormányzati tisztviselő, aki elrendeli egy Amerikában feleségével, akit Reese Witherspoon játszik, élő fiatal egyiptomi kiadatását. És pár héttel később már a filmipar három nagy nevét láthattuk együtt - Redford, Cruise, Streep. A filmet nagy médiafelhajtás övezte a bejelentés napjától kezdve, főként azért mert kíváncsiak voltak Tom Cruise visszatérésére azután hogy ő lett az United Artists vezetője. A "Hősök" lehetőséget nyújtott Streep-nek és Redford-nak hogy újra együtt dolgozzanak 22 évvel, azután hogy együtt játszottak a "Távol Afrikától" c. klasszikusban. Csakúgy, mint a "Kiadatásban", a filmnek három különböző történetvonala volt, melyek kapcsolatban állnak egymással az afganisztáni háború mély benyomása miatt. Mind a "Kiadatás"-t mind a "Gyávák és Hősök"-et nagyon reklámozták, a kritikusok és a közönség egyaránt lehúzta őket.

20071107rendition.jpg

Míg 2007 a szenvedélyes projektek zéró bevételének éve volt, 2008 egy olyan projektet tartogatott, amely olyan irányzatba lökte Streep-et amiben még nem volt része 30 éves karrierje során - az "akcentusok királynője" a "jegypénztárak királynőjévé" vált. 1999-ben a "Mamma Mia!" Musical viharként söpört át a világon. Amikor a filmváltozat elkészítése felmerült, Meryl hamar a rendező első számú jelöltjévé vált, hogy eljátssza Donnát, egy elcsigázott szállodatulajdonost Görögországban, akinek a lánya most készül megházasodni, és végre tudni akarja, hogy ki az apja. Mivel három jelölést is alkalmas erre a posztra, titokban meghívja őket az esküvőjére. Amikor a musical film 2008 júliusában a mozikba került, hamar az év legsikeresebb filmje lett, a legújabb Batman film, a "Sötét Lovag" után. A mai napig, a film több mint 600 millió dollárt termelt, és ezzel minden idők 44. legtöbbet hozó filmje. Ezen felül, a "Mamma Mia!" DVD eladásai egyedül 2008 telén minden Egyesült Királysági eladási listán állták, és felűlmúlta a "Titantic" eladásait, amely addig a legtöbbet eladott DVD volt az Egyesült Királyságban. Amikor Amerikában is bemutatták, a "Mamma Mia!" ismét rekordokat döntött. Végül az eredeti világpremier óta, DVD és CD eladásokkal a pletykák szerint a "Mamma Mia!" egy milliárd dolláros bevételre tett szert világszerte, ami bizonyítja, hogy annak ellenére, hogy a kritkusok lehúzták a filmet, rajongók tömegeinek tetszett. Meryl megnyerte a Legjobb Vígjáték színésznőnek járó Brit People's Choice Award-nak megfelelő díjat, és elmondta rajongóinak, hogy mennyire élvezte a film készítését, és mennyire szereti magát a filmet.

 movies--1-.jpg

 

2008-ban megkapta az esélyt, hogy bebizonyítsa, amellett hogy viharos sziklákon ABBA dalokat énekel, nem feledkezett meg a műfajról, ami világhírű színésznővé tette - a drámáról. A film ismét egy sikeres Broadway darabon alapul, a "Kétely"-en, melynek középpontjában egy apáca áll, aki szembeszáll egy pappal miután sejtése szerint az molesztálta az új fekete diákot, de a pap tagadja a vádakat. A film tüzes szópárbajainak nagy része a vallás, az erkölcs és hatalom témáit boncolgatja. A rendező John Patrick Shanley első osztályú szereposztással készítette el adaptációját - Meryl mint Aloysius nővér, Philip Seymour Hoffman, mint a pap, Amy Adams mint a fiatal apáca, aki állítása szerint szemtanúja volt a bűnnek, és Viola Davis, mint a fiú anyja. Meryl megnyerte a hőn áhított Színészek Céhe Díjat, és ismét Oscar-Díjra jelölték Meryl 2009 júniusában lett 60 éves, és az évtized végére többet - és sikeresebben - dolgozott, mint valaha. Aztán jött a "Julie & Julia", ami Julie Powell azonos című sikerkönyvén alapul. Meryl puszta tökéletességgel formálta meg a híres séfet, Julia Child-ot. 2009 Karácsonyakor mutatták be legújabb filmjét, az "Egyszerűen Bonyolult"-at, amely középpontjában egy szerelmi háromszög található egy elvált feleség, az új szeretője, és az exférje között. Az év végén bejelentette, hogy szünetelteti a színészetet, miután három év alatt 7 filmet forgatott. A "Julie & Julia"-ban nyújtott alakításáért ismét Golden Globe Díjat nyert, és Oscar-Díjra is jelölték 2010-ben. Bármit tartogat is a jövő Meryl számára, a mozibajárók biztosak lehetnek benne, hogy az is ugyanolyan lenyűgöző lesz, mint a múltbéli munkái voltak.

doubt-streep_l.jpg