Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korai évek

 Korai Évek

Sok filmsztár élete gyakran alapul a családi háttérre, a szülőkre és rokonokra, akik színházban dolgoztak, olyan nagyszülőkre, akik a színészek voltak, vagy a következő nemzedékre, a szülőkre, akik szintén a filmezés világában dolgoztak. Sok színész használja azt a technikát, amit szüleitől, nagyszüleitől tanult meg az évek során. Vanessa Redgrave a színjátszás világába született, ahogy Elizabeth Taylor és Katharine Hepburn is. Meryl Streep, napjaink színész ikonja, nem született a színház világába. Ami őt híressé tette, az a szenvedélye, amivel dolgozik. 1949. Június 22 született Summitban, New Jersey-ben. Apja Harry Streep gyógyszerész, anyja a reklám szakember, Mary Streep. Meryl 7 évesen ezt írja magáról:
"Úgy nézek, ki mint egy 40 éves, és úgy is viselkedek. A gyerekek azt hitték én vagyok az egyik tanár."

 youngmerylstreep-003.jpg

A szülei megtehették, hogy elköltöztek Basking Ridge-be, később tehetősebb Brandsville-be, ahol a gazdagabb közösség tagjai voltak. Meryl két testvérével együtt nőtt fel, Harry III-al (akit ő "Harmadik"-nak becézett a római szám miatt a neve után) és Dana-val, mindhármuknak már kiskoruktól kezdve irodalmat és drámát tanítottak. Meryl úgy emlékszik magára, mint rendíthetetlen becsületességgel rendelkező gyerekre:
 "Csúnya, nagyszájú kisgyerek voltam, és még ellenszenves is"

youngmerylstreep-006.jpg

 Még így is, első tapsát 12 éves korában kapta mikor franciául elénekelte az "O Holy Night"-ot az iskola karácsonyi darabjában. Az éneklésével elvarázsolta a családját és az osztálytársait, mindeközben ének leckéket vett a világhírű Estelle Liebling-től, aki az első híres művész volt akivel Meryl találkozott. Minden héten egyszer ellátogatt az Upper East Side-ra, hogy leckéket vegyen, a nőtől, aki Meryl-t egy órával a 70-es és 80-as évek híres operénekese: Beverly Sills, előtt tanította.

 

Meryl abbahagyta az éneklést mikor a fiúk után kezdett érdeklődni és pom-pom lánynak állt. A pom-pon lányság volt Meryl első szerepe és már korán, 14 évesen, a szemüvegét kontaktlencsére cserélte és haját szőkére festette."Ez volt az én átalakulásom, évekig szőkén játszottam a királynő szerepét"

 

young--22-.jpg

Mikor nem volt futball szezon, Meryl a kórusban énekelt, az iskolai újság szerkesztésében segített, valamint az évkönyvön is dolgozott. Végül a diplomázás évében Meryl ún. "Homecoming" vagyis „Hazatérő” királynő lett. Miközben visszaemlékszik életének erre a szakaszára, ezt mondja: "Elég jó csaj voltam, és persze atléta is, talán 7 könyvet olvastam el a középiskola 4 évében... nagy szókincsem volt, de nem értettem a matematikához és a tudományokhoz. Tudtam hogyan kell imitálni az emberek beszédét és ez egy nyelvvizsgát szerzett nekem franciából, anélkül, hogy bármilyen nyelvtant tudtam volna. A francián kívül sok más nyelvben is jártas voltam még. Nem voltam egy 'született tehetség'."

 young--49-.jpg

Becsülték a Francia és Angol tudását, de bent volt az úszó csapatban és a színi karban is. Mindennap a "Seventeen Magazin Knock-out"-ban szerepelt, ahogyan ő emlékszik gúnyos pontosságal. Csupán két barátja volt az iskolában, "Az egyik az unokatestvérem volt, szóval nem számít.” „Na meg ott van ez a rettenetes serdülőkori versengés a fiúkért.” A Brandsville-i Középiskolában kezdett el színészkedni, főszerepet kapott a "Li'l Abner" és az "Oklahoma" című darabban, majd megkezdte tanulmányait a Vassar-on, ahova csak nők jártak. Ez a kollégium csupán a második választása volt Meryl-nek, de megválzotatta az életét: "A belépőm... ha megkérdeztél volna mi volt az a feminizmus... Azt gondoltam volna, hogy ez csak annyi, hogy egy lánynak jól nézzenek ki a körmei és ápolt legyen a haja. Teljesen jól éreztem magam abban a közegben. Hirtelen úgy éreztem, hogy az emberiség elfogadott. Attól a perctől fogva, hogy beléptem a Főiskolrá, nem éreztem szükségét annak, hogy bárkivel is versenyezzek. A Vassar egy hely volt arra, hogy a tőled telhető legjobb teljesítmény a szokásoddá váljon. Megtanultam hinni magamban és rájöttem az azonosság valódi értelmére."

 youngmerylstreep-035.jpg

Streep főként a zene miatt lépte át a Vassar kapuit, de később rájött, hogy a szenvedélye a színpad. 1969-ben címszerepet játszott August Strindberg darabjában, a "Júlia kisasszony”-ban, melyben a főúri Julie beleszeret apja inasába.

young--67-.jpgbeautifulyoung--278-.jpg